Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas 60% nodarbināto šaubās par darba devēju atbildīgu attieksmi pret darbiniekiem

60% nodarbināto šaubās par darba devēju atbildīgu attieksmi pret darbiniekiem 15.05.2012

Vairāk nekā puse, jeb 60% Latvijas darba ņēmēju nav pārliecināti, ka viņu darba devējs izturas bezatbildīgi pret saviem darbiniekiem, atklāts Ilgtspējas indeksa ekspertu veiktajā nodarbināto aptaujā. Uzsverot darba vides apstākļu nozīmīgu ietekmi uz uzņēmuma sniegumu, Ilgtspējas indeksa iniciatīvas īstenotāji ir pārliecināti, ka darbinieku un uzņēmuma vadības dialoga veicināšana ir viens no būtiskākiem uzdevumiem ceļā uz ilgtspējīgu biznesa vidi Latvijā.

„Nereti darba devēji informēšanu un konsultēšanos ar darbinieku pārstāvjiem, un pat pašu darbinieku pilnvaroto pārstāvju vai arodbiedrības esamību uzņēmumā, uzskata par apgrūtinājumu vai pat apdraudējumu darba devēja interesēm. Taču, rūpīgāk iedziļinoties darbinieku pārstāvības un informēšanas, konsultēšanās un darbinieku iesaistīšanas niansēs un analizējot praksē radušos piemērus, jāsecina, ka tas nebūt tā nav, un šo procesu realizēšana, ja vien tā ir pilnvērtīga nevis formāla, var sniegt ievērojamu labumu arī darba devējam,” stāsta Ilgtspējas indeksa darba tiesību eksperte, advokātu biroja „Borenius” vecākā juriste Sigita Kravale

Kā liecina pētījuma dati*, 30% aptaujāto pilnībā piekrīt tam, ka viņu darba devējs rīkojas atbildīgi attiecībā pret saviem darbiniekiem un 38% respondentu tam piekrīt daļēji. 10% aptaujāto ir pilnībā pārliecināti, ka darba devējs izturas bezatbildīgi attiecībā pret viņiem, vēl 22% tam piekrīt daļēji.

„Apkopojot šī gada Ilgtspējas indeksa dalībnieku atbildes uz darba vides jautājumiem redzams, ka vairāk kā 60% uzņēmumu darbinieki savas intereses īsteno ar pārstāvju starpniecību. Lai darbinieku pārstāvji spētu reāli ietekmēt lēmumu pieņemšanu uzņēmumā, tiem ir nepieciešams savlaicīgi un pienācīgi saņemt informāciju no darba devēja. Savukārt, darba devējam ir jāzina, kādos gadījumos informēšana un konsultēšanās ir jāveic,” uzsver Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības darba tiesību konsultants Kaspars Rācenājs.

Otrdien, 15. maijā plkst. 14:00 Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības telpās norisināsies bezmaksas seminārs „Informēšana un konsultēšanās ar darbiniekiem: tiesiskie un praktiskie aspekti”, ko vadīs Ilgtspējas indeksa eksperti, lai informētu indeksa dalībniekus par darba tiesiskajiem aspektiem un darbinieku pārstāvniecības iespējām uzņēmumā. Pasākums ir atvērts medijiem!

Semināra ietvaros darba tiesību eksperti informēs par to, kā efektīvi īstenot darbinieku iesaisti darba vides uzlabošanā, kādas ir darbinieku pārstāvniecības formas un to priekšrocības, kā arī par darba devēju ieguvumiem, iesaistot darbiniekus uzņēmuma. Semināra lektori:

·         Sigita Kravale – vecākā juriste advokātu birojā „Borenius”;

·         Kaspars Rācenājs – LBAS darba tiesību konsultants;

·         Linda Matisāne – Valsts darba inspekcijas Sadarbības un attīstības nodaļas vadītāja;

·         Daiga Ozoliņa – Punāne – Personāla nodaļas vadītāja

*Darba ņēmēju aptauja tika veikta interneta vidē 2011. gadā. Tajā piedalījies 521 respondents vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

Informācijai:

Balstīts uz starptautiski atzītu metodoloģiju, Ilgtspējas indekss ļauj izvērtēt uzņēmumu darbību piecās jomās – uzņēmuma stratēģija, darba vide, tirgus attiecības, ietekme uz vidi un sabiedrība.

Šogad Ilgtspējas indekss norisinās jau trešo gadu, iepriekšējo divu gadu laikā indeksa pašvērtējuma iespējas izmantojuši vairāk kā 120 uzņēmumi.

Ilgtspējas indeksa iniciatori ir nacionālā līmeņa sociālie partneri – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK). Indeksa metodoloģiju un projekta vadību nodrošina Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts.

Aktivitāte tiek īstenota ESF projekta "Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos" nr.1DP/1.3.1.3.2./08/IPIA/NVA/001 ietvaros.

Ieva Kukule,

LBAS komunikācijas konsultante

Mob. tālr.: 29466551

E-pasts: ieva.kukule@lbas.lv

http://www.ilgtspejasindekss.lv

http://twitter.com/ilgtspeja