Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Atcelti noteikumi par nodarbināto aizsardzību pret elektromagnētiskā lauka radīto risku

Atcelti noteikumi par nodarbināto aizsardzību pret elektromagnētiskā lauka radīto risku 03.05.2012

2012.gada 24.aprīlī Ministru kabinets pieņēma noteikumus Nr.295, ar ko atceļ Ministru kabineta 2006.gada 5.septembra noteikumus Nr.745 „Darba aizsardzības prasības nodarbināto aizsardzībai pret elektromagnētiskā lauka radīto risku darba vidē” (turpmāk – noteikumi Nr.745), kuru spēkā stāšanās laiks bija paredzēts 30.aprīlī. Noteikumi Nr.745 tika atcelti saistībā ar izmaiņām ES tiesību aktos šajā jomā.

Ar mērķi noteikt prasības nodarbināto aizsardzībai pret elektromagnētiskā lauka radīto risku, jau 2004.gada 29.aprīlī tika pieņemta Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva 2004/40/EK par obligātajām drošības un veselības aizsardzības prasībām attiecībā uz darbinieku pakļaušanu riskam, ko rada fizikāli faktori (elektromagnētiskie lauki). Direktīvas prasības Latvijā tika pārņemtas noteikumos Nr.745, paredzot, ka tie stāsies spēkā 2008.gadā.

Tomēr jau drīz pēc direktīvas pieņemšanas Eiropas Komisija secināja, ka noteiktās robežvērtības ir pārāk stingras un to ievērošana varētu radīt uzņēmumiem ierobežojumus, īpaši medicīnas nozarē, strādājot ar magnētiskās rezonanses iekārtām. Lai risinātu šo problēmu, direktīvas prasību pārņemšanas termiņš tika pagarināts līdz 2012.gada 30.aprīlim ar mērķi šajā laikā veikt pētījumus un izstrādāt jaunas prasības. Attiecīgi arī noteikumu Nr.745 spēkā stāšanās termiņš tika pagarināts līdz 2012.gada 30.aprīlim.

Tomēr līdz noteiktajam termiņam Eiropa Savienības līmenī netika panākta vienošanās par jaunām prasībām un tā kā jaunu prasību izstrādei nepieciešams vairāk laika nekā sākotnēji plānots, direktīvas pārņemšanas termiņš tika pagarināts atkārtoti – līdz 2013.gada 31.oktobrim. Šobrīd norit Eiropas Komisijas pārstāvju un ekspertu diskusijas par jauna direktīvas projekta redakciju un līdz 2013.gada 31.oktobrim ir plānots pieņemt jauno direktīvu.

Pēc tam, kad tiks pieņemta jauna direktīva ar jaunām prasībām, tās būs jāiekļauj jaunos Ministru kabineta noteikumos. Tomēr tas, ka šobrīd nav un arī tuvākajā laikā nebūs spēkā specifiska regulējuma nodarbināto aizsardzībai pret elektromagnētiskā lauka radīto risku, nenozīmē, ka šis risks nav jāņem vērā. Veicot risku novērtēšanu, jau šobrīd ir jāizvērtē, vai var rasties šāds risks. Biroja darbā, strādājot ar datoru, elektromagnētiskā lauka radītais risks ikdienas situācijās nav nozīmīgs, tomēr uzmanība jāpievērš medicīnas nozarē attiecībā uz personālu, kas strādā ar magnētiskās rezonanses iekārtām, kā arī metālapstrādes, telekomunikāciju un elektroapgādes uzņēmumos. Kaut arī noteikumi Nr.745 nav spēkā, to prasības var izmantot kā rekomendējošas. Noderīgu informāciju var iegūt arī vadlīnijās „Darba aizsardzības prasības nodarbināto aizsardzībai pret elektromagnētiskā lauka radīto risku darba vidē”, kas pieejamas Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras Nacionālā kontaktpunkta interneta mājas lapā http://osha.lv/lv/publications.