Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Darba inspekcija pārbaudīs autoservisus

Darba inspekcija pārbaudīs autoservisus 27.09.2010

Šonedēļ Latvijā un visā Eiropas Savienībā vienlaicīgi tiek uzsākta inspicēšanas un informēšanas kampaņa „Bīstamās vielas: esi informēts, novērtē un aizsargā!” ar mērķi veicināt risku novērtēšanu, kas saistīta ar bīstamo vielu izmantošanu darba vietās. Kampaņa ilgs divas nedēļas un tās ietvaros Latvijā pārbaudes tiks veiktas autoservisos.

Apmeklējot uzņēmumus, inspektori pārbaudīs, vai ir veikts darba vides risku novērtējums, tai skaitā, ķīmisko vielu riska novērtējums, vai nodarbinātie ir instruēti un apmācīti, vai darba procesā izmantojamās ķīmiskās vielas ir atbilstoši marķētas un tiek droši uzglabātas, vai darba aprīkojums tiek uzturēts atbilstoši likumdošanas prasībām, vai tiek ievērotas darba aizsardzības prasības darba vietās, u.c.

Jāpiebilst, ka Eiropas Savienības dalībvalstu darba inspekcijas ik gadu noteiktās nozarēs organizē šādas inspicēšanas un informēšanas kampaņas.

„Pārbaudot autoservisus, mēs vēlamies apzināt darba drošības situāciju šajā nozarē, īpašu uzmanību pievēršot darbam ar ķīmiskām vielām. Jāuzsver, ka darba inspektoru mērķis nebūs uzņēmēju sodīšana, ja vien netiks konstatēti draudi darbinieka veselībai un dzīvībai,” norāda Valsts darba inspekcijas direktors Arnis Luhse.

Jāuzsver, ka bīstamās ķīmiskās vielas ir cēlonis daudzām arodslimībām. Rezultātā ekonomiskās un sociālās izmaksas rada nozīmīgu problēmu darbiniekiem, darba devējiem un sabiedrībai kopumā. Eiropas un nacionālie tiesību akti nosaka, ka bīstamās ķīmiskās vielas būtu jāizmanto tikai tādos apstākļos, kuros ir garantēta darbinieku veselības aizsardzība un drošība.

Šī gada astoņos mēnešos Valsts darba inspekcija reģistrējusi 631 negadījumu darbā, no kuriem 85 bijuši ar smagām traumām un 13 letāli. Tai skaitā, saistībā ar automobiļu un motociklu remontu reģistrēti 11 negadījumi, no kuriem 2 bija ar smagām traumām un viens letāls.

Atgādinām, ka jūlijā nolūkā uzlabot darba drošības situāciju Darba inspekcija visā Latvijā pārbaudīja darba aprīkojumu. Vienlaicīgi ar kampaņu „Bīstamās vielas: esi informēts, novērtē un aizsargā!” noris arī to uzņēmumu pārbaudes, kuros notikuši vismaz divi nelaimes gadījumi darbā.


Informāciju sagatavoja:
Sarmīte Bunka-Brilijonka, Valsts darba inspekcijas speciāliste sabiedrības informācijas un apmācības jautājumos, tālr.: 67021735, mob.t.: 26334727, e-pasts: sarmite.bunka@vdi.gov.lv.