Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Informācija medijiem

Informācija medijiem 30.04.2010

Turpmākos divus gadus īpašu uzmanību pievērsīs drošības uzturēšanai darbā

Atzīmējot starptautisko darba aizsardzības dienu 28. aprīlī, Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūra (EU-OSHA) visā Eiropā un Valsts darba inspekcija Latvijā ir uzsākusi 2010.–2011. gada drošu un veselībai nekaitīgu darbavietu informatīvo kampaņu, aktualizējot drošības uzturēšanu darbā. Dažās Eiropas valstīs aptuveni 20% visu negadījumu darba vietā ir saistīti tieši ar drošības uzturēšanas darbā pasākumiem, bet dažās jomās ar to saistīto negadījumu skaits sasniedz pat pusi.
Drošības uzturēšana darbā ir būtiska, lai novērstu riskus darba vietās, tomēr tā ir riskanta darbība darbiniekiem, kuri veic drošības uzturēšanas pasākumus. Ir aprēķināts, ka Eiropā 10–20 % visu letālo negadījumu ir saistīti tieši ar uzturēšanas darbiem - no iekārtu drošības sistēmu pārbaudēm līdz dažādu darba drošības pasākumu veikšanai. Tādēļ ir ļoti svarīgi uzturēšanu veikt pienācīgi, ņemot vērā darbinieku drošību un veselību.
„Drošības uzturēšana darbavietās – tie ir vienkārši veicami darba aizsardzības pasākumi, ko iespējams nodrošināt, neieguldot lielus līdzekļus, tādējādi veicinot drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus,” uzsver Valsts darba inspekcijas direktors Arnis Luhse.
Latvijas prakse parāda, ka daudzos uzņēmumos drošības uzturēšana darba vietās joprojām netiek veikta pienācīgi. Latvijas Darba devēju konfederācijas veiktā pētījuma „Darba apstākļi un riski Latvijā” pirmie rezultāti parāda, ka bieži nodarbinātie nav informēti par tādiem darba aizsardzības jautājumiem kā drošām darba metodēm, piemēram, strādājot ar darba aprīkojumu (nav informēti 18,9% no tiem darbiniekiem, uz kuriem šāda informācija attiecas), vai situācijām, kad nedrīkst uzsākt darbu vai darbs ir jāpārtrauc (15,8%).
Šāds rādītājs ir pārāk augsts, jo aiz katra no šiem skaitļiem ir cilvēka veselība vai pat dzīvība. Veicot iekārtu remontus, tīrīšanas un uzturēšanas darbus, situācija bieži strauji mainās, un tikai darba aizsardzībā zinoši un izglītoti darbinieki kritiskās situācijās spēs pieņemt lēmumus, kas neietekmēs viņu vai kolēģu drošību un veselību.
Veicot uzturēšanas darbus Latvijā šogad un pērn kopā notikuši 79 nelaimes gadījumi darbā, no kuriem 14 gadījumos tika gūtas smagas traumas un divos gadījumos darbinieki gāja bojā. Kopumā šogad pirmajos trijos mēnešos darbavietās notikuši 246 nelaimes gadījumi, no kuriem 43 bija ar smagām sekām un 4 gadījumos darbinieki gāja bojā.
Kampaņas atklāšanā Eiropas Komisijas galvenajā mītnē Briselē Dr. Jukka Takala, EU-OSHA direktors līdzās Eiropas Savienības (ES) komisāram nodarbinātības, sociālo lietu un integrācijas jomā Lāslo Andoram raksturoja kampaņas mērķus un drošas apkopes pamatnoteikumus kā galveno ieguldījumu veselībai nekaitīgu darbavietu nodrošināšanā.
Lāslo Andors, atbalstot kampaņu, sacīja: "Uzturēšana ir ikvienas darbavietas un ražošanas jomas svarīgākā iezīme; gadu gaitā mēs esam redzējuši pārāk daudz negatīvu un citu par citu nopietnāku piemēru, kas radušies nepietiekamu uzturēšanas procedūru rezultātā. Mums ir nepieciešamas drošākas un veselībai nekaitīgākas darbavietas, un šī kampaņa veicinās izpratni par riskiem, kas saistīti ar uzturēšanu un palīdzēs glābt dzīvības visā Eiropā."
Nepietiekami vadīti uzturēšanas darbi un procedūras palielina negadījumu risku darbavietās (tostarp arī negadījumu ar letālu iznākumu), un tas attiecas uz darbiniekiem ļoti daudzās ražošanas jomās. Viens no traģiskākajiem šāda veida incidentiem Eiropā bija Piper Alpha katastrofa 1988. gadā, kad Ziemeļjūras naftas un gāzes platforma dažās sekundēs pārvērtās degošā ellē, nogalinot 167 darbiniekus, – tas ir traģisks piemērs negadījumam, ko, iespējams, izraisīja nepietiekama apkopes procedūra.
2010.–2011. gada drošu un veselībai nekaitīgu darbavietu kampaņas tīmekļa vietnē varat lejupielādēt kampaņas rokasgrāmatu un citus kampaņas materiālus (prezentācijas, publikācijas un reklāmas materiālus 22 valodās), kā arī atrast tuvākās kampaņas norises vietas: http://hw.osha.europa.eu
Kampaņas "Par drošības uzturēšanu darbā" tīmekļa vietne
Uzturēšanas sākotnējais novērtējums
Piezīmes redaktoriem:
1. Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras (EU-OSHA) uzdevums ir padarīt Eiropu par drošāku, veselībai nekaitīgāku un produktīvāku darbavietu. EU-OSHA izveidoja Eiropas Savienība, lai nodrošinātu vajadzīgo informācijas apriti darba drošības un veselības aizsardzības jomā. EU-OSHA atrodas Bilbao, Spānijā, un tās mērķis ir uzlabot strādājošo cilvēku dzīves apstākļus, sekmējot tehniskas, zinātniskas un ekonomiskas informācijas plūsmu starp darba drošības un veselības aizsardzības jomā iesaistītajām personām. http://osha.europa.eu
2. 2010.–2011. gada drošu un veselībai nekaitīgu darbavietu kampaņa, ko koordinē Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūra kopā ar tās partneriem 27 ES dalībvalstīs un ārpus tām, atbalsta tādas plašas aktivitātes nacionālajā un Eiropas līmenī, kas popularizē darbavietu drošu uzturēšanu. Kampaņu atbalsta gan 2010., gan 2011. gada ES prezidentūras valstis, proti, Spānija, Beļģija, Ungārija un Polija, kā arī Eiropas Parlaments, Eiropas Komisija un Eiropas sociālie partneri.
Kampaņas laikā, kas ilgs vairāk nekā divus gadus, dalībvalstīs organizēs daudz pasākumu un aktivitāšu. Viena no svarīgākajām aktivitātēm kampaņas atbalstam ir Eiropas labas prakses balva, ko organizē ar mērķi atrast labas prakses piemērus, kas ir saistīti ar drošības uzturēšanu darbā.
Vēl kāds būtisks kampaņas notikums ietver divas Eiropas darba drošības un veselības aizsardzības nedēļas 2010. un 2011. gada oktobrī. Eiropas nedēļas, ko organizē kopš 2000. gada, ir ikgadēji pasākumi, kas veicina darbavietu drošību un veselības aizsardzības uzlabošanu.
Šajos pasākumos var piedalīties ikviena privātpersona vai organizācija, kā arī visi ir aicināti rīkot savus pasākumus. Piemēram, ikviens var iesaistīties drošības demonstrācijās, mācību pasākumos, semināros un darbsemināros. Tām Eiropas mēroga un starptautiskajām organizācijām, kas vēlas pamatīgāk iesaistīties kampaņā un var veicināt sasniegumus ar savu biedru tīkla palīdzību, ir iespēja kļūt par oficiālajiem ES kampaņas partneriem. Iepriekšējā Drošu un veselībai nekaitīgu darbavietu kampaņa piesaistīja 43 daudznacionālus, ES sociālos partnerus, NVO un citus atbalstītājus; EU-OSHA kampaņas "Par drošības uzturēšanu darbā" mērķis ir ievērojami palielināt atbalstītāju skaitu.
Kampaņa pievērš uzmanību izpratnes veicināšanai par riskiem saistībā ar uzturēšanas darbiem, sekmējot labu praksi un atbalstot dalībvalstu politiku, pasākumus un iniciatīvas šajā jomā. Kampaņa arī izceļ iekārtu, aprīkojuma, tehnikas un darba vietu uzturēšanas nozīmi, lai mazinātu darbavietu apdraudējumu un nodrošinātu drošākus un veselībai nekaitīgākus darba apstākļus darbavietās visā Eiropā. Galvenais mērķis, protams, ir palīdzēt samazināt to cilvēku skaitu, kuri gūst vai var gūt ievainojumus vai cieš vai var ciest no veselības pasliktināšanās nepareizas darbavietu uzturēšanas vai uzturēšanas trūkuma dēļ.
http://hw.osha.europa.eu

Informācija masu medijiem
• Birgit Müller - International press +34 94 479 35 52 | news@osha.europa.eu
• Marta Urrutia - Spanish press +34 94 479 57 46 | noticias@osha.europa.eu
• Brenda O’Brien - Brussels Liaison Office +32 2 401 68 59 | obrien@osha.europa.eu