Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē strādājošos aicina būt vērīgiem

Izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē strādājošos aicina būt vērīgiem 28.05.2017

Analizējot Valsts darba inspekcijas (VDI) rīcībā esošos statistikas datus un nodarbinātības tendences kopumā, secināms, ka izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozare (HORECA) nereģistrētās nodarbinātības un nelaimes gadījumu iespējamības aspektā ir viena no riska nozarēm Latvijā, tāpēc nozarē strādājošie aicināti pastiprinātu uzmanību pievērst gan darba līgumu esamībai, gan darba aizsardzības prasību ievērošanai uzņēmumā u.c. Šis jautājums kļūst īpaši aktuāls vasaras mēnešos, jo nozarei raksturīgs sezonāls darbinieku skaita pieaugums.

2016. gadā 36% no VDI veiktajiem nereģistrētās nodarbinātības apsekojumiem HORECA nozarē tika konstatētas nereģistrēti nodarbinātas personas, kas ir otrais augstākais rādītājs uzreiz pēc lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozares. Arī pēc konstatētā nereģistrēti nodarbināto personu skaita uz 1000 konkrētajā nozarē nodarbinātajiem HORECA kopā ar lauksaimniecību, mežsaimniecību, zivsaimniecību, būvniecību un citiem pakalpojumiem pieder pie augsta riska nozarēm attiecībā uz nereģistrēto nodarbinātību.

VDI aicina iedzīvotājus pirms darba attiecību uzsākšanas rūpīgi izvērtēt iespējamos riskus šajā nozarē – gan no drošības, gan tiesiskās aizsardzības viedokļa. Jāatceras, ka darba līgums ir galvenais dokuments, bez kura darba attiecības nedrīkst uzsākt. Vienojoties mutiski, darbinieks var būt zaudētājs un nesaņemt apsolīto darba samaksu, kā arī sociālās garantijas, slimības pabalstu u.c. Tāpat pastāv risks, ka darba devējs neveiks precīzu darba laika uzskaiti, nepiešķirs atvaļinājumu likumā noteiktajā kārtībā, neapmaksās darbnespējas lapas u.c. Jāatceras, ka darba devējs, kurš neievēro vienu normatīvo aktu, visbiežāk neievēros arī citus, piemēram, ja darba devējs nodarbina bez darba līguma, tad darba vide arī visticamāk būs nedroša.

Lai arī smagie un letālie nelaimes gadījumi šajā nozarē nenotiek bieži, nelaimes gadījumi, kuros cietušie gūst vieglus veselības traucējumus tiek konstatēti gandrīz tikpat bieži kā būvniecības nozarē, proti, 2016. gadā uz 1000 nodarbinātajiem būvniecības nozarē notika 1,8 nelaimes gadījumi, kuros gūtas vieglas traumas, savukārt, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē – 1,6 nelaimes gadījumi. Visbiežāk nodarbinātie šajā nozarē gūst traumas applaucējoties, sagriežoties ar asiem priekšmetiem, aizķeroties, paslīdot u.c. Tās ir traumas, kas prasa ilgstošu ārstēšanos un nereti atstāj paliekošas sekas, tāpēc VDI aicina darbiniekus neklusēt un vērsties pie darba devēja tiklīdz ir radušies kādi iebildumi vai ieteikumi. 

No visiem HORECA nozarē konstatētajiem pārkāpumiem piektā daļa ir saistīti ar darba vides risku novērtēšanu. Lai noteiktu veicamos darba aizsardzības pasākumus, kā arī sagatavotu nepieciešamo dokumentāciju, darba devēji aicināti izmantot bezmaksas interaktīvu rīku OiRA (Online Interactive Risk Assessment). Šobrīd latviešu valodā ir izstrādāti deviņi rīki, tostarp nozares specifiski rīki, kas piemēroti viesnīcām, viesu mājām un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem (kafejnīcām, restorāniem u.c.). Plašāka informācija pieejama VDI mājaslapā www.vdi.gov.lv, sadaļā OiRA. 

 

Informāciju sagatavoja:

Dace Aleksāne,

Valsts darba inspekcijas Sadarbības un attīstības nodaļas

Vecākā eksperte ārējo sakaru jautājumos

Tālr. +371 25484797, E-pasts: dace.aleksane@vdi.gov.lv, www.vdi.gov.lv, www.osha.lv, www.stradavesels.lv