Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Kā eiropieši vērtē savus darba apstākļus?

Kā eiropieši vērtē savus darba apstākļus? 06.10.2009

Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūra (European Agency for Safety and Health at Work; EU-OSHA) nesen publicēja visā Eiropā veiktas aptaujas rezultātus par darba drošību un veselības aizsardzību. Iegūtie rezultāti liecina - Eiropas iedzīvotāju vidū ir plaši izplatītas bažas par to, ka šā brīža ekonomiskā krīze varētu nelabvēlīgi ietekmēt darba drošību un veselības aizsardzību, pakļaujot riskam pēdējos piecos gados panāktos uzlabojumus. Daudzi eiropieši uzskata, ka ir labi informēti par darba drošību un veselības aizsardzību, un atzīst to par nozīmīgu faktoru jauna darba izvēlē.

Ekonomiskā lejupslīde izraisa spiedienu uz darba ņēmējiem Eiropā.
 
Saskaņā ar aptaujas datiem 6 no 10 eiropiešiem paredz, ka pasaules ekonomikas lejupslīde pasliktinās darba apstākļus, jo īpaši attiecībā uz veselības aizsardzību un darba drošību. Lielākā daļa respondentu (75%) visās dalībvalstīs uzskata, ka veselības traucējumus vismaz daļēji izraisa darbs, ko cilvēki veic.
EU-OSHA direktors Jukka Takala apzinās izaicinājumus, ar kādiem šodien sastopas uzņēmēji, un atgādina par nepieciešamību investēt līdzekļus darbinieku veselībā: "Finanšu krīzes dēļ organizācijas var ignorēt darbavietas drošības un veselības aizsardzības nozīmību vai mazināt to. Pastāv risks, ka uzņēmumi apsvērs ieguldījumu samazināšanu darba drošībā un veselības aizsardzībā (DDVA). Mūsu aģentūras uzdevums ir pārliecināt viņus, ka šis nav brīdis, kad gūt īslaicīgu labumu uz ilgtermiņa problēmu rēķina. Visi mūsu darba rezultāti apliecina: jo veselībai nekaitīgāka, jo produktīvāka ir darbavieta."
 
 
 
Atalgojums un darba drošība ir svarīgākie jautājumi
 
Palielinoties bezdarbam, cilvēki vairāk raizējas par pašreizējās darbavietas stabilitāti, nevis par darba apstākļu drošību un nekaitīgumu veselībai. Domājot par izšķirošajiem faktoriem, kas nosaka jauna darba izvēli, Eiropas Savienības pilsoņi uzskata, ka darba drošība un atalgojuma līmenis ir nozīmīgāki faktori nekā droši un veselībai nekaitīgi darba apstākļi, kas aptaujā ieņēma trešo vietu pirms darba dienas ilguma.
 
 
Kvalitatīva informācija – labāka veselības aizsardzība un darba drošība
 
Iepriecinošs jaunums ir fakts, ka cilvēki daudzās dalībvalstīs (jo īpaši ES-15 dalībvalstīs) uzskata, ka ir labi informēti par risku, kāds iespējams darbavietā, un 57% respondentu uzskata, ka pēdējo piecu gadu laikā veselības aizsardzība un darba drošība ir uzlabojusies.
 
 
Dzimuma noteiktas atšķirības
 
Aptaujas rezultāti parāda arī cilvēku atšķirīgo attieksmi pret DDVA atkarībā no dzimuma. Aptaujātie vīrieši par nozīmīgākajiem faktoriem jauna darba piedāvājuma pieņemšanai uzskatīja atalgojumu (61%) un darba drošību (55 %), salīdzinot ar mazāku procentuālo skaitu aptaujāto sieviešu (attiecīgi 53 % un 51 %). Turpretim sievietes (26%) lielāku nozīmi nekā vīrieši (19%) piešķir darba dienas ilgumam.
Turklāt vairāk aptaujāto vīriešu (62 %) nekā sieviešu (tikai 52 %) uzskata, ka veselības aizsardzības un darba drošības apstākļi pēdējo gadu laikā ir uzlabojušies, vīrieši (71 %) arī jūtas labāk informēti par darba drošības un veselības aizsardzības jautājumiem nekā sievietes (61 %).
Jukka Takala norāda: "Patiesībā sievietes drošība darbavietā un viņas veselībai radītais risks netiek pietiekami novērtēts, un attieksme pret to ir nevērīga. Daži jauni izaicinājumi, ar kuriem jāsastopas, ir nespēja apvienot darbu un ģimenes dzīvi, ''dubultā maiņa'', kas joprojām proporcionāli vairāk skar sievietes, un fakts, ka lielāka uzmanība tiek pievērsta nelaimes gadījumiem darbā, nevis arodveselībai (līdz ar to vairāk uzmanības pievērš nozarēm un profesijām, kurās dominē vīrieši). Ir svarīgi īstenot "dzimumam specifisku" pieeju veselības aizsardzības un darba drošības jautājumā. EU-OSHA turpinās strādāt ar šo jautājumu, lai nodrošinātu labāku izpratni Eiropas Savienības uzņēmējdarbības vidē."
EU-OSHA ir bijusi liela nozīme darba drošības un veselības aizsardzības procesu veicināšanā Eiropā jau vairāk nekā desmit gadu, un tā turpinās īstenot proaktīvo pieeju darba apstākļu uzlabošanai. Aģentūras īstenotā kampaņa "Veselībai nekaitīgas darbavietas", kā arī Eiropas nedēļa drošībai un veselībai darbā no 19. līdz 23. oktobrim ir pasaulē lielākā informatīvā kampaņa par DDVA jautājumiem, kas aptver tūkstošiem organizāciju un darba ņēmēju visā Eiropā.
 
 
Latvijas situācija
 
Aptaujas rezultāti liecina, ka arī Latvijā situācija darba drošības jomā nav viennozīmīgi pozitīvi vērtējama. Lielākā daļa aptaujāto (41%) uzskata, pēdējo piecu gadu laikā Latvijā situācija darba drošības un veselības aizsardzības jomā ir pasliktinājusies, turklāt 10% ir secinājuši, ka tā ir ļoti pasliktinājusies, bet tikai 29% respondentu uzskata, ka tā ir uzlabojusies.
 
Iespējams, ka cēlonis šādam respondentu viedoklim ir ekonomiskās krīzes ietekme. Arī nākotnē respondenti neraugās cerīgi. Uz jautājumu, cik lielā mērā jūs domājat, ka ekonomikas krīzes dēļ situācija darba drošības un veselības aizsardzības jomā Latvijā varētu mainīties, 67% ir atbildējuši, ka, viņuprāt, situācija tikai pasliktināsies (no tiem 23% uzskata, ka situācija pasliktināsies ievērojami, bet 44% domā, ka situācija pasliktināsies lielā mērā). Tikai 4% respondentu uzskata, ka situācija darba drošības jomā mūsu valstī nepasliktināsies, bet 18% uzskata, ka situācija drīzāk pasliktināties, nekā uzlabosies.
 
Taču pozitīvi vērtējams ir fakts, ka Latvijas darba ņēmēji tomēr uzskata, ka ir vismaz daļēji informēti par savas darba vietas riskiem. Visvairāk respondentu (37%) domā, ka viņi ir diezgan labi informēti par drošības un veselības riskiem darbavietā, 15% norāda, ka ir ļoti labi informēti, bet 24% sevi uzskata par nepietiekami informētiem. Taču tikai 8% domā, ka vispār nav informēti par savā darbavietā esošajiem riskiem.
Lai iegūtu plašāku informāciju par Eiropas iedzīvotāju aptaujas par darba drošību un veselības aizsardzību rezultātiem, lūdzu, apmeklējiet mūsu tīmekļa vietni:
 
###
 
 
Piezīmes redaktoriem:
 
1. Eiropas iedzīvotāju aptauju par veselības aizsardzību un darba drošību veica "TNS Infratest", kas ir viedokļa noskaidrošanas uzņēmumu līderis pasaulē, kā arī politisko un sociālo pētījumu veicējs un Eiropas barometra "Eurobarometer" veidotājs. Šajā visaptverošajā aptaujā piedalījās 1000 dažāda vecuma cilvēku ar atšķirīgu izglītības līmeni un darba pieredzi no katras ES dalībvalsts. Izpētes darbs tika veikts 2009. gada aprīlī un maijā.
Jautājumi bija veidoti tā, lai novērtētu Eiropas iedzīvotāju viedokli par drošības un veselības aizsardzības nozīmību darbavietā, darba ņēmēju informētības līmeni, pašreizējos darba drošības un veselības aizsardzības standartus, kā arī cilvēku viedokli par iespējamām pārmaiņām ekonomiskās krīzes apstākļos.
Pilnīgi pētījuma rezultāti katrā dalībvalstī aplūkojami šeit: http://osha.europa.eu/en/statistics/eu-poll
 
2. Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras (EU-OSHA) uzdevums ir padarīt Eiropu par drošāku, veselīgāku un produktīvāku darbavietu. EU-OSHA izveidoja Eiropas Savienība, lai nodrošinātu vajadzīgo informāciju darba drošības un veselības aizsardzības jomā. EU-OSHA atrodas Bilbao, Spānijā, un tās mērķis ir uzlabot strādājošo cilvēku dzīves apstākļus, sekmējot tehniskas, zinātniskas un ekonomiskas informācijas plūsmu starp darba drošības un veselības aizsardzības jomā iesaistītajām personām. http://osha.europa.eu
 
3. Veselībai nekaitīgas darbavietas. Labi Tev. Labi uzņēmējdarbībai. Eiropas riska novērtēšanas kampaņa ir EU-OSHA organizēta un visā Eiropā īstenota informatīva kampaņa. Pašreizējās (2008./2009. gada) kampaņas mērķis ir mazināt ar darbu saistītu nelaimes un slimības gadījumu skaitu, uzlabojot riska novērtēšanu. Īpaša uzmanība tiek pievērsta maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) un augsta riska nozarēm, piemēram, celtniecībai, lauksaimniecībai un transporta nozarei. http://hw.osha.europa.eu
 
 
Eiropas nedēļas laikā, kas veltīta darba drošībai un veselības aizsardzībai, no 2009. gada 19. līdz 23. oktobrim visā Eiropā notiks simtiem ar kampaņu saistītu notikumu un pasākumu. To ietvaros tiks rīkotas konferences un izstādes, apmācības un pasākumi, kuros kopā darbosies gan lielie, gan mazie uzņēmumi. Visu pasākumu vienojošais temats ir riska novērtēšanas nozīmes palielināšana darbavietās. Kampaņa noslēgsies ar galā pasākumu 2009. gada 17. novembrī. http://osha.europa.eu/en/campaigns/hw2008/events/view
 
 
 
Press inquiries
Birgit Müller | International press | +34 94 479 35 52 | news@osha.europa.eu
Marta Urrutia | Spanish press | +34 94 479 57 46 | noticias@osha.europa.eu
Brenda O’Brien | Brussels Liaison Office | +32 2 401 68 59 | obrien@osha.europa.eu