Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) sadarbībā ar Labklājības ministriju, SIA "Inspecta Prevention" (www.inspecta.lv) un pētījumu kompāniju SIA "TNS Latvia" (www.tns.lv)

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) sadarbībā ar Labklājības ministriju, SIA "Inspecta Prevention" (www.inspecta.lv) un pētījumu kompāniju SIA "TNS Latvia" (www.tns.lv) 09.02.2010

ir uzsākusi apjomīgu pētījumu par darba apstākļiem un riskiem Latvijā, kura mērķis ir noskaidrot situāciju darba aizsardzības jomā, izstrādāt ieteikumus šo jomu regulējošās normatīvās bāzes pilnveidošanai un darba apstākļu un darba vides uzlabošanai Latvijas uzņēmumos.

Kopumā paredzēts aptaujāt vairāk nekā tūkstoš darba devēju, 2,5 tūkstošus darbinieku, kā arī 200 darba aizsardzības speciālistus ar augstāko izglītību. Pēc analīzes veikšanas plānots izstrādāt ieteikumus politikas veidotājiem, lai veicinātu normatīvajos aktos noteikto darba aizsardzības prasību izpildi, kā arī sagatavot priekšlikumus par pasākumiem, kurus nepieciešams veikt darba vides uzlabošanai Latvijas uzņēmumos.

Pētījumu rezultāti palīdzēs veidot uz pamatotiem datiem balstītu nodarbinātības politiku Latvijā, kas veicina darba vides kvalitāti un paaugstina produktivitāti uzņēmumos Pētījums tiek veikts ES Struktūrfondu 2007. - 2013. gada plānošanas perioda pirmās darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājuma 1.3.prioritātes "Nodarbinātības veicināšana un sabiedrības veselības pasākumi" Eiropas Sociālā fonda projekta "Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos" (Nr. 1DP/1.3.1.3.2./08/IPIA/NVA/002) ietvaros.

"Mēs vēlamies pievērst darba devēju un darba ņēmēju uzmanību darba organizācijai uzņēmumos, kas ir pamats produktivitātes un darbaspēka kāpināšanai," saka LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle, piebilstot, ka svarīgi apzināties esošās problēmas un nepilnības, lai tās varētu novērst.

Šo datu iegūšana ir īpaši svarīga tādēļ, ka pēdējais līdzīga rakstura pētījums tika organizēts no 2005. līdz 2007. gadam (ESF pētījums "Darba apstākļi un riski Latvijā"), kad tika izvērtēti Latvijas darba apstākļi un riski, kā arī sniegti priekšlikumi situācijas uzlabošanai.

Taču pašlaik vērojams statistikas datu trūkums, kas atspoguļotu darba apstākļus un riskus gan dinamikā, gan dažādās nozarēs, tādēļ nepieciešams identificēt būtiskākās darba vides problēmas, apstākļus un riskus visās tautsaimniecības nozarēs, kā arī reģionos.

Viens no būtiskākajiem pētījuma mērķiem ir noteikt nepieciešamās izmaiņas un uzlabojumus normatīvajos aktos darba aizsardzības jomā, lai samazinātu administratīvo slogu darba devējiem un veiktu iedzīvotājiem draudzīgas izmaiņas nodarbinātības jomā.

"Aicinām būt atsaucīgiem un piedalīties pētījumā gan darba devējus, gan darbiniekus, darba aizsardzības speciālistus, lai dati būtu pēc iespējas kvalitatīvāki," uzsver projekta vadītāja Linda Jansone.

Jautājumus paredzēts uzdot iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 74 gadiem, darba ņēmējus aptaujājot klātienē, bet darba devēju aptauju veicot telefoniski. Darba aizsardzības speciālisti, kas ieguvuši vai iegūst augstāko izglītību darba aizsardzībā, aptaujās elektroniski, izsūtot uzaicinājumus piedalīties aptaujā. Iegūtā informācija tiks izmantota apkopotā veidā, un pētījuma rezultātus plānots prezentēt jau šī gada jūnija beigās.