Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas LDDK un LBAS izveidojuši instrumentu uzņēmumu korporatīvās sociālās atbildībai novērtēšanai

LDDK un LBAS izveidojuši instrumentu uzņēmumu korporatīvās sociālās atbildībai novērtēšanai 24.02.2010

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicina Latvijas uzņēmumus novērtēt savu korporatīvās sociālās atbildības līmeni, piereģistrējoties dalībai pirmajā „Ilgtspējas indeksā”. Laika posmā līdz 5. martam katram interesentam ar elektronisku pieteikumu interneta vietnē www.ilgtspejasindekss.lv jāapstiprina sava vēlme saņemt pašvērtējuma anketu, lai pēc tam kopā ar „Ilgtspējas indeksa” konsultantu veiktu anketas aizpildīšanu. Indeksa rezultāti sadarbībā ar laikrakstiem „Diena” un „Dienas Bizness” tiks paziņoti 27. aprīlī.

Dalībai „Ilgtspējas indeksā” var pieteikties jebkurš Latvijā reģistrēts uzņēmums, kas vēlas saņemt bezmaksas iespēju izvērtēt savu praksi tādās jomās kā vide, tirgus attiecības, darba vide un atbildība pret sabiedrību, kā arī iegūt ekspertu ieteikumus par tālāku savas uzņēmējdarbības ilgtspējīgu attīstību.

„Uzņēmuma ieguvums būs iespēja novērtēt līdzšinējo sniegumu uzņēmuma ilgtspējas un konkurētspējas nodrošināšanai ar starptautiski atzītu kritēriju palīdzību, uzstādīt pragmatiskus nākotnes mērķus un gūt publiskā, privātā un nevalstiskā sektora atbalstu to realizācijā. Sabiedrība savukārt saņems ticamu informāciju par uzņēmuma darbību un vērtībām,” norāda LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle.

„Mūsu pieredze liecina, ka Latvijā ir daudz sociāli atbildīgu uzņēmumu, tomēr līdz šim tikai retajam to izdevies pārvērst par priekšrocību konkurences cīņā. Indekss ir radīts, lai atbildīgie uzņēmumi gūtu reālu labumu un dalītos ar labas pārvaldības principiem,” uzsver LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Papildus publiskai atzinībai un ieguvumiem reputācijai, piedaloties „Ilgtspējas indeksā”, katra uzņēmuma pārstāvji saņems bezmaksas apmācību un nepieciešamības gadījumā arī individuālas konsultācijas par indeksa anketas aizpildīšanu. Tomēr tiek prognozēts, ka lielākajai daļai dalībnieku galvenā motivācija dalībai indeksā būs iespēja saņemt individuālu vērtējumu, sarakstu ar uzlabojumu iespējām un bezmaksas ekspertu rekomendācijas. Tāpat LBAS un LDDK veicinās indeksa rezultātu iekļaušanu starp publisko iepirkumu vērtēšanas kritērijiem.

„Līdzšinējie uzņēmumu topi bieži vien atgādina skaistumkonkursus, kur rezultātu izšķir mārketinga vai apgrozījuma rādītāji, turpretī „Ilgtspējas indekss” vērtēs tikai reālās uzņēmuma darbības. Indekss ir gudra vadītāja darba instruments – praktisks rīks, lai noteiktu sava uzņēmuma stiprās un vājās puses no ilgtspējas viedokļa,” skaidro „Ilgtspējas indeksa” metodoloģijas izstrādātāju, komunikācijas konsultāciju kompānijas Hauska & Partner vadītājs Māris Plūme.

Lai pieteiktos dalībai „Ilgtspējas indeksā”, uzņēmumam jāizvirza atbildīgais darbinieks un līdz 5. martam interneta vietnē www.ilgtspejasindekss.lv jāveic reģistrācija. Tam sekos instruktāža, pieejas datu nodošana un anketas aizpildīšana līdz 2. aprīlim. Ievērojot datu konfidencialitāti, 27. aprīlī tiks publiskots kopējais indekss, savukārt katrs uzņēmums individuāli saņems ekspertu sagatavotu vērtējumu un rekomendācijas.

„Ilgtspējas indeksa” koncepcija attīstīta divu gadu garumā un radusies kā atbilde uz arvien pieaugošo vajadzību novērtēt labu biznesa praksi. Indeksa metodoloģija balstīta uz korporatīvās sociālās atbilstības teoriju un starptautiskajiem indeksiem Dow Jones Sustainability Index, kā arī Business in the Community veidoto Corporate Responsibility Index.

Lai nodrošinātu korektu vērtējumu un vērtīgas rekomendācijas, indeksa realizācijā iesaistīti eksperti no LDDK, LBAS, Pasaules Dabas fonda, Ideju partneru fonda, SKDS, Lursoft, Latvijas Kvalitātes asociācijas un citi. Indeksa metodoloģiju un projekta vadību nodrošina konsultāciju kompānija Hauska & Partner.

Plašāka informācija:
Dace Avena, „Ilgtspējas indeksa” koordinatore
Mob. tālr. 29110260
E-pasts: dace.avena@ilgtspejasindekss.lv