Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Pārbaudīti kokapstrādes uzņēmumi

Pārbaudīti kokapstrādes uzņēmumi 08.03.2010

Valsts darba inspekcija (VDI) februārī visā valstī pārbaudīja kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumus ar mērķi izvērtēt faktiskos darba apstākļus, pievēršot uzmanību biežākajiem nelaimes gadījumu cēloņiem šajā nozarē, un padziļināti informēt darba devējus par būtiskākajām prasībām darba aizsardzības jomā.

Kopumā VDI visā valstī apsekoja 167 kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumus, uzdodot novērst 950 nepilnības.

„Valsts darba inspekcija atzinīgi vērtē tos uzņēmumus, kas sakārtojuši darba vidi un radījuši darbiniekiem drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus – ieguldījums darba aizsardzībā ir ieguldījums uzņēmuma nākotnē,” norāda VDI direktors Arnis Luhse.

„Būtiski, ka pārbaužu laikā inspektori nepiemēroja nevienu administratīvo sodu, jo darba inspekcijas mērķis šajā gadījumā nebija sodīt darba devējus, bet gan preventīvais darbs nolūkā uzlabot darba drošības situāciju nozarē,” uzsver VDI direktors A. Luhse.

            Pārbaudot uzņēmumus, VDI inspektori konstatēja šādus galvenos pārkāpumus – darbinieki netiek informēti par uzņēmumā veikto darba vides riska novērtējumu, iekārtām nav tehniskās apkopes dokumentācijas, netiek lietots marķējums un brīdinošas zīmes, kustīgās darba aprīkojuma daļas netiek aprīkotas ar aizsargiem vai citām drošības ierīcēm. Jāpiebilst, ka, ņemot vērā konstatētos pārkāpumus, trijos gadījumos objektu darbība uz laiku tika apturēta.

Kā pozitīvs aspekts minams, ka vairumā gadījumu darba devēji darbiniekus nodrošina ar pienācīgām sanitārajām un atpūtas telpām, ģērbtuvēm, dzeramo ūdeni; uzņēmuma teritorija ir tīra, sakārtota un labiekārtota.

Kā labas prakses piemēri minami SIA „Vika Wood” Kurzemē, SIA „Attēls R”, SIA „Latekss”, SIA „TROJA”, AS „Inčukalns Timber” Rīgas reģionā, SIA „Galotne”, SIA „Amber Wood” un SIA „Flora” Zemgalē.

Lai pievērstu uzmanību aktualitātēm darba aizsardzības jomā kokapstrādes un mēbeļu ražošanas nozarē, VDI sadarbībā ar asociāciju „Latvijas koks” 5.martā organizēja informatīvu semināru nozares uzņēmumu pārstāvjiem. Semināra dalībnieki tika informēti par VDI veiktās pārbaudes kokapstrādes un mēbeļu ražošanas nozarē rezultātiem, tika izvērtēta situācija nozarē no darba aizsardzības aspekta, kā arī uzņēmumu pārstāvji tika informēti par nozarē pastāvošajiem darba vides riska faktoriem, to ietekmi uz veselību un iespējām tos novērst un samazināt.

Semināra materiāli pieejami šeit.

Informāciju sagatavoja:

Sarmīte Bunka-Brilijonka, Valsts darba inspekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr.: 67021735, mob.t.: 26334727, e-pasts: sarmite.bunka@vdi.gov.lv