Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Starptautiskajā Darba aizsardzības dienā atdzimst Darba aizsardzības ziņas

Starptautiskajā Darba aizsardzības dienā atdzimst Darba aizsardzības ziņas 28.04.2011

Šodien, Starptautiskajā Darba aizsardzības dienā Valsts darba inspekcija (turpmāk – Darba inspekcija) un Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras (EU–OSHA) nacionālais kontaktpunkts atsāk uz laiku pārtraukto Darba aizsardzības ziņu izdošanu.

Darba aizsardzības ziņu mērķis, līdztekus informēšanai par nozīmīgākajiem jaunumiem darba aizsardzības jomā Latvijā un Eiropā, ir arī rast iespēju darba aizsardzības speciālistiem apmainīties ar pieredzi, īstenojot darba aizsardzības risinājumus savos uzņēmumos.

 „Darba aizsardzības ziņas ir viens no retajiem, ja ne vienīgais izdevums Latvijā, kuru tiešā mērķauditorija ir darba aizsardzības speciālisti. Protams, šis izdevums būs noderīgs ne tikai diplomētiem un sertificētiem ekspertiem, bet arī uzņēmumu vadītājiem un darbiniekiem, jo darba vides jautājumi skar pilnīgi visus strādājošos,” uzsver Darba inspekcijas vadītājs Renārs Lūsis.

Diemžēl Darba inspekcijai nākas saskarties ar situācijām, kad darba aizsardzības speciālistu darbs tiek noniecināts vai netiek novērtēts no uzņēmuma vadības puses, un darba aizsardzības speciālista iniciatīva darba vides sakārtošanā un uzlabošanā tiek uztverta kā biznesam traucējoša, izdevumus palielinoša vai vienkārši – nevajadzīga.

To, ka darba aizsardzībai joprojām netiek pievērsta pietiekami liela uzmanība, apliecina Darba inspekcijas statistika – darba aizsardzībā samazinājies konstatēto pārkāpumu skaits, taču tie kļuvuši smagāki. Šī gada pirmajā ceturksnī inspektori darba aizsardzības jomā konstatējuši 5463 pārkāpumus, kas ir par 19 procentiem mazāk nekā 2010. gadā šajā laika periodā. Taču par konstatētajiem pārkāpumiem piemēroto administratīvo sodu skaits šī gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada pirmo ceturksni palielinājies par 75 procentiem: pērn Darba inspekcija piemērojusi 53 administratīvos sodus par kopējo summu Ls 6770, bet šogad – 93 administratīvos sodus par kopējo summu Ls 23 400.

Tādēļ Darba aizsardzības ziņu izdevēji tic, ka labas prakses piemēru publiskošana vairos darba aizsardzības jomā strādājošo speciālistu pašapziņu un stiprinās piederības sajūtu speciālistu lokam, kuri ir līdzatbildīgi par darbinieku veselību un drošību. Savukārt uzņēmumu vadītājos Darba aizsardzības ziņas vairos pārliecību, ka sakārtota darba vide ne vien pasargā darbinieku veselību, bet arī vairo uzņēmuma reputāciju.

Darba aizsardzības ziņu jaunais numurs elektroniskā versijā pieejamas:

http://osha.lv/lv/about/dza_21.pdf

Darba aizsardzības ziņas pievienojušās arī tviterim, (www.twitter.com/darbaizsardziba), kur uzzināsiet jaunumus darba aizsardzības jomā, bet darba aizsardzības speciālisti, darbinieki un uzņēmumu vadītāji var diskutēt un uzdot jautājumus par darba aizsardzību.

Informāciju sagatavoja:

Aivis Vincevs,

Valsts darba inspekcijas

sabiedrisko attiecību speciālists,

tālr.: 67021714, mob.t.: 25484797, e-pasts: aivis.vincevs@vdi.gov.lv

www.vdi.gov.lv,

www.osha.lv