Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Ziņas LBAS aicina uz piemiņas svētbrīdi darba vietās savainotajiem un bojā gājušiem darbiniekiem

LBAS aicina uz piemiņas svētbrīdi darba vietās savainotajiem un bojā gājušiem darbiniekiem 27.04.2007

27. aprīlī plkst. 14.00 Sv. Jaunās Ģertrūdes baznīcā, Rīgā, Brīvības ielā 119, notiks Piemiņas svētbrīdis, kas veltīts darba vietās savainotiem un bojā gājušajiem darbiniekiem. To organizē Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība sadarbībā ar Sv. Jaunās Ģertrūdes baznīcas draudzi. Svētbrīdi vadīs mācītājs Jānis Ginters, un pie ērģelēm būs Aivars Kalējs.

28. aprīlis starptautiskajā arodbiedrību kustībā ir piemiņas diena darbā bojā gājušiem un savainotiem darbiniekiem. Starptautiskā arodbiedrību konfederācija (ITUC) aicina valstu arodbiedrības, vienlaicīgi ar Vispasaules darba drošības un veselības dienas pasākumiem, pieminēt cietušos darba negadījumos.

Pagājušā gadā pasaulē kopumā darba vietās gāja bojā 2 miljoni darbinieku, vairāk nekā 1,2 miljoni guva smagas traumas, 160 miljoni darbinieku cieta nelaimes gadījumos. Latvijā, pat pēc nepilnīgiem statistikas datiem, ir ilgstoša pastāvīga tendence palielināties kopējam skaitam nelaimes gadījumiem darbā (2005.g. – 1561 gadījums, 2006.g. – 1614) un smagiem nelaimes gadījumiem ( 2005.g. – 276 gadījumi, 2006.g. – 277). Praktiski nesamazinās darbā bojā gājušo darbinieku skaits (2005.g. – 56 cilvēki, 2006.g – 53). Lielākā daļa negadījumu notiek ekonomiski aktīvākajās nozarēs – būvniecībā, kokapstrādē, transportā, veselības un sociālā aprūpē u.c.

Latvijas nozaru arodbiedrības un arodorganizācijas, sagaidot 28. aprīli, organizē:
  • darbinieku sapulces un konferences par darba aizsardzības jautājumiem;
  • koplīgumu pārskatīšanu un slēgšanu, īpašu uzmanību veltot darba drošības un veselības aizsardzības pasākumiem darba vietās;
  • atceres pasākumus ar kultūras darbinieku piedalīšanos;
  • svecīšu aizdedzināšanu darba vietās bojā gājušo un savainoto darbinieku piemiņai;
  • sniedz materiālu atbalstu cietušo ģimenēm;
  • Latvijas Celtnieku arodbiedrība 26.aprīlī organizē konferenci par nodarbināto drošību un veselību būvniecības un būvmateriālu ražošanas nozarē. Konferencē ar ziņojumiem piedalīsies valsts vadošie speciālisti darba aizsardzības jomā.
  • Latvijas Meža nozaru arodu biedrība organizēja uzņēmumu arodorganizāciju priekšsēdētāju un uzticības personu semināru par aktuāliem darba aizsardzības jautājumiem. Seminārā lekciju par tēmu “Jaunā arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība” nolasīja VDI galvenā inspektore I. Ušacka.

Informāciju sagatavoja: Sanita Lorence, LBAS Sabiedrisko attiecību menedžere, tālr. 7035917