Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Ziņas Darba inspekcija un "Hewlett-Packard" organizē fotokonkursu "STOP – PĀRSLODZE!"

Darba inspekcija un "Hewlett-Packard" organizē fotokonkursu "STOP – PĀRSLODZE!" 26.09.2007

Informatīvās kampaņas Eiropas Nedēļa drošībai un veselības aizsardzībai darbā 2007, kura šogad veltīta balsta un kustību sistēmas darbības traucējumiem, ietvaros Valsts darba inspekcija (VDI) un informāciju tehnoloģiju kompānija “Hewlett-Packard” (HP) kopīgi organizē fotokonkursu „STOP – PĀRSLODZE!”. Konkursa mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību ergonomikai, drošībai un veselības aizsardzībai darba vietās.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts iemūžināt pozitīvus vai negatīvus darba drošības risinājumus saistībā ar balsta un kustību sistēmu un laikā no 24.septembra līdz 12.oktobrim piedalīties konkursā. Darbus konkursam elektroniskā formātā var iesniegt personīgi VDI pārvaldē – Rīgā, Kr.Valdemāra ielā 38 vai nosūtīt uz e-pasta adresi konkurss@vdi.gov.lv . Labākie darbi tiks izvietoti VDI mājas lapas sadaļā „Fotokonkurss” - www.vdi.gov.lv/fotokonkurss , kur apmeklētājiem ar balsojuma palīdzību būs iespēja noteikt konkursa uzvarētājus.

„Balsta un kustību aparāta slimības (BKAS) ir visizplatītākā ar darbu saistītā veselības problēma Eiropā, kas ietekmē miljoniem strādājošo. Organizējot dažādas izglītojošas akcijas VDI vēlas veicināt sabiedrības izpratni par drošu un veselībai nekaitīgu darbu, tādējādi samazinot ar BKAS saistīto arodslimību skaitu nākotnē,” skaidro Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce.

„Mēs atsaucāmies Valsts darba inspekcijas aicinājumam atbalstīt fotokonkursu, jo uzskatām, ka tas jauniešus rosināt domāt par drošu darbu un to ievērot, tādējādi samazinot traumas, ko jaunieši gūst strādājot gan mājās, gan darbā,” saka Jolanta Zeltiņa, HP Attēlveidošanas un drukas grupas mārketinga vadītāja vietniece. „Fotokonkursa uzvarētājiem pasniegsim foto kameru “HP Photosmart R727”, saliekamo atpūtas krēslu un HP somu.”

Darba apstākļu un risku pētījumu rezultāti liecina, ka pirmās sūdzības par veselības traucējumiem var rasties jau dažus mēnešus pēc tam, kad cilvēks ir sācis strādāt ar datoru. Savukārt nopietnas slimības, to skaitā arodslimības, parasti konstatē pēc pieciem un vairāk gadiem. BKAS ir lielākais darba kavējumu cēlonis praktiski visās ES dalībvalstīs. Dažās valstīs BKAS veido 40% izmaksu, kas attiecas uz kompensācijām strādājošajiem, kā arī līdz 1,6% no pašas valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). Šīs problēmas samazina uzņēmuma rentabilitāti un palielina valsts sociālās izmaksas.

Latvijā Eiropas nedēļa drošībai un veselībai darbā 2007 „Stop – pārslodze!” tika atklāta 6. jūnijā. Līdz kampaņas kulminācijai – Eiropas nedēļai, kas norisināsies no 22. līdz 26.oktobrim, VDI sadarbībā ar sociālajiem partneriem: Labklājības ministriju, Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību un Darba un vides veselības institūtu organizēs vairākas izglītojošas aktivitātes jauniešiem un skolēniem, seminārus arodskolās, kā arī labās prakses konkursu.

Atgādināsim, ka pērn Eiropas nedēļas drošībai un veselībai darbā “DROŠS SĀKUMS!” ietvaros organizētajos pasākumos - skolēnu un jauniešu mākslas darbu konkursā, video konkursā un “Darba drošības dienās” - piedalījās vairāk nekā 900 jaunieši no visas Latvijas.

Informāciju sagatavoja: Mārtiņš Pozņaks, Valsts darba inspekcijas Sabiedrisko attiecību speciālists, tālr.: 7021735, e-pasts: martins.poznaks@vdi.gov.lv