Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Ziņas Labās prakses balvu "Zelta Ķivere 2007" saņem SIA "Būvuzņēmums STATS" un SIA "STATS Serviss"

Labās prakses balvu "Zelta Ķivere 2007" saņem SIA "Būvuzņēmums STATS" un SIA "STATS Serviss" 29.10.2007

Eiropas nedēļas drošībai un veselībai darbā 2007 "STOP – PĀRSLODZE!" ietvaros Valsts darba inspekcija (VDI) jau piekto gadu aicināja uzņēmējus pieteikties Labas prakses balvai, kura šogad ieguvusi nosaukumu „Zelta Ķivere 2007”. Konkursa mērķis bija veicināt integrētu vadības pieeju ergonomisku darba vietu ierīkošanai, tādējādi nepakļaujot darbiniekus balsta un kustību aparāta slimību (BKAS) riskam.

Par Labās prakses balvas „Zelta Ķivere 2007” ieguvēju tika atzīts SIA “Būvuzņēmums STATS” / SIA "STATS Serviss", kas darba ergonomikas jautājumus risina ļoti sistemātiski un integrē tos darba procesā. Līdz ar uzvaru Latvijā abi uzņēmumi ir izvirzīti Eiropas Labās prakses balvas konkursam, kas noslēgsies 2008. gada 26. februārī Bilbao, Spānijā.

Savukārt informāciju tehnoloģiju kompānija “Hewlett-Packard” (HP) šodien pasniedza specbalvu “DnB NORD Bankai”, kas bija ieviesusi veiksmīgos un ērtākos biroja darba vietas risinājumus darbam ar datoru. HP apbalvoja arī VDI un HP kopīgi rīkotā fotokonkursa „STOP – PĀRSLODZE!” uzvarētājus. Fotokonkursa mērķis bija pievērst sabiedrības uzmanību ergonomikai, drošībai un veselības aizsardzībai darba vietās. Tas ilga no 24. septembra līdz 24. oktobrim, un tajā varēja piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs.

„Eiropas Nedēļas Labas prakses konkursam ir liela nozīme, jo tā dalībnieki ik gadu apliecina pārējiem uzņēmējiem, ka darba aizsardzības prasības ir veiksmīgi īstenojama prakse. Esam priecīgi, par Latvijas uzņēmēju sniegto atbalstu kampaņai „Stop – pārslodze!” un veiksmīgo iesaistīšanos drošu un veselībai nekaitīgu darba vietu izveidē,” skaidro Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce.

Konkursa ietvaros ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Eiropas Informācijas centra finansiālu atbalstu ir tapušas piecas īsfilmas par darba aizsardzību dažādās nozarēs, un SIA „STATS Serviss” un SIA „Būvuzņēmums STATS” labās prakses piemēri ir uzņemti īsfilmā par būvniecības nozari.

Šodien, 26. Oktobrī, ar konferenci noslēdzās Valsts darba inspekcijas un Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras kopīgi organizētā kampaņa Eiropas Nedēļa drošībai un veselībai darbā 2007 "STOP – PĀRSLODZE!". Konferencē tika sniegta informācija par kampaņas „STOP – PĀRSLODZE!” norisi Latvijā, par BKAS, to cēloņiem un profilaksi, kā arī aktuālākajām BKAS risku novērtēšanas metodēm un risinājumiem to novēršanai un samazināšanai. Klātesošie tika iepazīstināti ar pētījuma „Darba apstākļi un riski Latvijā” rezultātiem par pašreizējo situāciju valstī saistībā ar pārslodzes radītām veselības problēmām.

VDI organizētās izglītojošas aktivitātes turpināsies arī pēc Eiropas Nedēļas 2007 noslēguma, piemēram, VDI jauniešu mākslas darbu konkurss „STOP – PĀRSLODZE!”, kuram joprojām var pieteikties jebkurš Latvijas skolas vai augstskolas vecuma jaunietis, zīmējot plakātus vai filmējot video par tēmu darba ergonomika, drošība un veselības aizsardzība darba vietās.

Statistikas dati liecina, ka BKAS ir Eiropā izplatītākā ar darbu saistītā veselības problēma, kas skar miljoniem strādājošo. Visā Eiropas Savienība 27% strādājošo sūdzas par muguras sāpēm, bet 23 % — par muskuļu sāpēm. BKAS galvenokārt izraisa kravu pārvietošana ar rokām, bieža liekšanās un pagriešanās, atkārtotas kustības, smags fizisks darbs un vibrācija. Turklāt BKAS risku var paaugstināt darba temps, neapmierinātība ar darbu, augstas prasības un darba stress.