Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Ziņas Turpmāk trokšņa mērījumus būs jāveic ar kalibrētu mēraparatūru

Turpmāk trokšņa mērījumus būs jāveic ar kalibrētu mēraparatūru 03.01.2008

Veicot darba vides riska novērtēšanu, turpmāk trokšņa mērījumi būs jāveic ar kalibrētu mēraparatūru.

Līdz šim trokšņa mērījumi bija jāveic ar verificētu mēraparatūru.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos „Darba aizsardzības prasības nodarbināto aizsardzībai pret darba vides trokšņa radīto risku”, kas šodien, 3.janvārī, izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Iepriekšminētās izmaiņas nepieciešamas, jo pērn apstiprinātajā valsts metroloģiskai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu sarakstā nav iekļauti akustiskie mērīšanas līdzekļi – audiometri un trokšņmēri.

Tāpat izstrādātais noteikumu projekts redakcionāli precizēts atbilstoši izmaiņām citos normatīvajos aktos un Latvijas Valsts standartos.

Saskaņā ar likumu par mērījumu vienotību, kalibrēšana ir operāciju kopums, kas nosacītos apstākļos konstatē sakarību starp mērīšanas līdzekļu uzrādītajām vērtībām un attiecīgām etalonu vērtībām. Kalibrēšanu izmanto, lai noteiktu instrumenta nolasījuma pareizību, drošumu un ticamību. Tāpat tā nepieciešama, lai nodrošinātu to, ka nolasījumi no mērīšanas līdzekļa ir saskaņā ar citiem mērījumiem.

Savukārt verificēšana ir darbību kopums, ar kuru palīdzību konstatē un apstiprina, ka valsts metroloģiskajai kontrolei pakļautie mērīšanas līdzekļi atbilst noteiktajām prasībām.

Pēc LM pētījuma „Darba apstākļi un riski Latvijā” datiem, troksnim ir pakļauti 45% nodarbināto, galvenokārt, koksnes, koka un korķa izstrādājumu, mēbeļu ražošanā (80,5%), būvniecībā (65,4%), apstrādes rūpniecībā (65,2%) un izglītībā (62,1%). Troksnim biežāk pakļauti vīrieši (57,7%) nekā sievietes (34,6%).





Informāciju sagatavoja:
Vineta Bērziņa, Komunikācijas departamenta direktore 7021632, 26497758, vineta.berzina@lm.gov.lv,
Marika Kupče, sabiedrisko attiecību speciāliste 7021665, 29538825, marika.kupce@lm.gov.lv