Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Ziņas Valsts darba inspekcija uzsāk apstrādes rūpniecības uzņēmumu inspicēšanas kampaņu

Valsts darba inspekcija uzsāk apstrādes rūpniecības uzņēmumu inspicēšanas kampaņu 31.01.2008

2008.gada februārī Valsts darba inspekcija (VDI) visā valstī īstenos vērienīgu tekstilizstrādājumu un apģērbu ražošanas uzņēmumu inspicēšanas kampaņu, kuras mērķis ir preventīvi apsekot uzņēmumus un izvērtēt faktiskos darba apstākļus.

2008.gada februārī Valsts darba inspekcija (VDI) visā valstī īstenos vērienīgu tekstilizstrādājumu un apģērbu ražošanas uzņēmumu inspicēšanas kampaņu, kuras mērķis ir preventīvi apsekot uzņēmumus un izvērtēt faktiskos darba apstākļus.

„Lai novērstu nelaimes gadījumus un arodsaslimšanas apstrādes rūpniecības nozarē, darba devējam ir jāpievērš uzmanība darba aizsardzības organizācijai un apstākļiem darba vietās. Ir svarīgi, lai darbinieki būtu apmācīti un instruēti darba aizsardzības jautājumos, kā arī informēti par jebkuru risku, kas saistīts ar darba aprīkojuma lietošanu. Inspicējot uzņēmumus, VDI vērtēs arī līmeni, kādā darbiniekiem ir iespēja piedalīties darba vides iekšējās uzraudzības veikšanā,” skaidro Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce.

Vairāk kā 200 Latvijas tekstilizstrādājumu un apģērba ražošanas uzņēmumiem VDI tuvākajās dienās nosūtīs vēstules, ar kurām personīgi informēs darba devējus par kampaņas norisi. Šiem uzņēmumiem VDI inspektori apsekojumu laikā pievērsīs īpašu uzmanību.

Kampaņas ietvaros darba inspektori pārbaudīs, vai apstrādes rūpniecības uzņēmumos tiek ievērotas darba aizsardzības prasības: par darbinieku apmācību, par obligāto veselības pārbaužu veikšanu, vai tiek nodrošināta individuālo aizsardzības līdzekļu lietošana, vai ir veikts risku izvērtējums.

VDI statistikas dati liecina, ka 2007.gadā apstrādes rūpniecības nozarē reģistrēti 583 nelaimes gadījumi darbā - 8 darbinieki traumu rezultātā bija gājuši bojā, bet 72 gadījumos bija gūtas smagas traumas. Savukārt 2007.gadā tekstilizstrādājumu ražošanas nozarē reģistrēti 39 arodsaslimšanas gadījumi, bet apģērbu ražošanas nozarē – 24.

VDI arī šogad savu darbu turpinās kampaņveidīgi, jau martā VDI plāno inspicēt frizētavu un skaistumkopšanas salonu sektoru. Atgādinām, ka pērn plaša mēroga inspicēšanas kampaņas tika veiktas šādās nozarēs: pasts un telekomunikācijas, būvniecība, kokapstrāde, transports un veselības aprūpe.

Aktualitātes attiecībā uz VDI inspicēšanas kampaņu norisi un informatīvie materiāli par darba aizsardzību pieejami mājas lapā www.vdi.gov.lv, kā arī darba aizsardzības mājas lapā www.osha.lv.




Informāciju sagatavoja:

  • Mārtiņš Pozņaks, Valsts darba inspekcijas Sabiedrisko attiecību nodaļas speciālists, tālr. 7021735; e-pasts: Martins.Poznaks@vdi.gov.lv