Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas Ziņas Labklājības ministre norāda uz nepieciešamību stiprināt Valsts darba inspekcijas kapacitāti

Labklājības ministre norāda uz nepieciešamību stiprināt Valsts darba inspekcijas kapacitāti 10.04.2008

Labklājības ministre Iveta Purne(ZZS) šodien, 9. aprīlī, izvērtējot Labklājības ministrijas padotībā esošās Valsts darba inspekcijas(VDI) 2007. gada veikumu, norādīja, ka ir nepieciešams palielināt inspektoru skaitu un uzlabot sabiedrības informētību par darba aizsardzības jautājumiem.

„Valsts darba inspekcijas līdzšinējo veikumu vērtēju pozitīvi, taču, domājot par darba aizsardzības politikas attīstību, ir nepieciešams pievērst īpašu uzmanību Valsts darba inspekcijas kapacitātes stiprināšanai. Ir būtiski uzlabot darba aizsardzības jomā izstrādāto normatīvo aktu ievērošanu praksē un vēl vairāk uzlabot sabiedrības informētību par darba aizsardzības jautājumiem,” norāda I. Purne.

Lai uzlabotu situāciju darba aizsardzības jomā, Labklājības ministrija turpmāko trīs gadu laikā ir iecerējusi virkni pasākumu, kas izstrādāti Darba aizsardzības jomas attīstības programmas 2008.-2010.gadam ietvaros. Šī programma marta beigās ir izsludināta valsts sekretāru sanāksmē un to vēl jāapstiprina valdībā.

Programmā paredzēti pasākumi uzņēmumu atbalstam, piemēram, bez maksas apmācot uzņēmuma darbiniekus par darba drošības jautājumiem, veicot darba vides riska novērtēšanu, kā arī izstrādājot darba aizsardzības pasākumu plānus uzņēmumiem, kas darbojas bīstamākajās nozarēs.

Saskaņā ar programmu, trīs gadu laikā paredzēts izstrādāt 8 prakses standartus dažādu nozaru uzņēmumiem, tostarp, būvniecības, kokapstrādes, veselības un sociālās aprūpes nozarēm. Tie kalpotu kā palīgmateriāls darba vides sakārtošanai un standarta ievērošanas gadījumā darba devējs varētu būt drošs, ka ir izpildījis visas likumdošanā noteiktās normas.

Tāpat plānots izstrādāt un ar Uzņēmumu reģistra palīdzību izplatīt jaunajiem uzņēmumiem informatīvos materiālus par darba aizsardzības jautājumiem, kā arī ievērojami pilnveidot VDI rīcībā esošo datu bāzi, kas ļautu pilnveidot darba aizsardzības politiku un plānot uzraudzības un kontroles aktivitātes. Plānota arī virkne citu pasākumu.




Informāciju sagatavoja:
Gunta Skrebele, labklājības ministres preses sekretāre, 7021685; 29494943; gunta.skrebele@lm.gov.lv