Pārlekt uz saturu. | Pārlekt uz navigāciju

DDVA tīkls

Izvēlēties valodu:

Jūs atrodaties šeit: Sākums Ziņas

Ziņas

Labas prakses balva "Zelta ķivere" šogad pasniegta Trelleborg Wheel Systems Liepaja LSEZ SIA (07.11.2022)

Konferences "Strādā produktīvi" laikā 2022.gada darba aizsardzības labas prakses balvas “Zelta ķivere” tika pasniegta uzņēmumam LSEZ SIA “Trelleborg Wheel Systems Liepaja“ par piemēru “Automatizācijas pozitīvā ietekme uz darba aizsardzību un darbinieku efektivitāti”. 

Labas prakses balvu “Zelta ķivere” par darba aizsardzības sistēmas digitalizāciju saņem Fortum Latvia un Schwenk Latvija (02.11.2020)

Labas prakses balva “Zelta ķivere” piektdien svinīgā ceremonijā konferences "Strādā gudri, nevis smagi - darba aizsardzības sistēmas digitalizācija" laikā tika pasniegta diviem starptautiskajiem uzņēmumiem – Fortum Latvia, kurš tika atzīts par labāko piemēru to uzņēmumu vidū, kas darba aizsardzības labas prakses balvu nebija saņēmuši, un Schwenk Latvija, kurš labas balvu saņēma atkārtoti.

Labas prakses balvu “Zelta ķivere” par gatavību rīcībai ārkārtas situācijās saņem IKEA Latvija (04.11.2019)

Labas prakses balva “Zelta ķivere” piektdien svinīgā ceremonijā pasniegta IKEA Latvija – Latvijā salīdzinoši jaunam mazumtirdzniecības uzņēmumam, kura specifika ir liela apmeklētāju, tostarp ģimeņu un bērnu, plūsma. Konkursā iesniegtais piemērs ietver ilgtermiņa drošības risinājumus, kas darbojas sistemātiski un kuru mērķis ir preventīvi samazināt riskus un nodrošināt bezkompromisu rīcību ārkārtas situācijās. Balvu pasniedza labklājības ministre Ramona Petraviča un Valsts darba inspekcijas direktors Renārs Lūsis.

Saeima pieņem likuma grozījumus darba aizsardzības prasību pilnveidei atbilstoši aktuālajām nodarbinātības tendencēm (03.10.2019)

Saeima ceturtdien, 3.septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Darba aizsardzības likumā, ar kuriem veiktas izmaiņas attiecībā uz pašnodarbināto un attālinātajā darbā nodarbināto drošību un veselības aizsardzību. Likuma grozījumi rosināti, ņemot vērā jaunu nodarbinātības formu attīstību, kad aizvien biežāk darbs tiek veikts attālināti ārpus uzņēmumu telpām, un nepieciešamību attiecīgi pielāgot darba aizsardzības prasību piemērošanu.

Valsts darba inspekcijas īstenotā ESF projekta ietvaros izstrādāti 24 jauni videomateriāli (02.09.2019)

Valsts darba inspekcijas īstenotā Eiropas Sociālā Fonda projekta ietvaros izstrādāti 24 jauni videomateriāli - 12 videofilmas un 12 video padomi. Videomateriālu mērķis ir uzrunāt sabiedrību un veicināt  izpratni par darba aizsardzības prasību ievērošanas nozīmi ikdienā.

Valsts darba inspekcija aicina uz bezmaksas semināriem par rīka OiRA lietošanu (25.04.2019)

Darba vides riska novērtēšana katram darba devējam ir jāveic ne retāk kā reizi gadā. Lai darba devēji vieglāk varētu izpildīt normatīvo aktu prasības, Valsts darba inspekcija sadarbībā ar Eiropas darba drošības un veselības aizsardzības aģentūru izstrādājusi interneta vietnē bāzētu interaktīvu rīku OiRA (Online Interactive Risk Assessment), kas ir īpaši piemērots mazajiem uzņēmumiem.

Labas prakses balvu “Zelta ķivere” par darba vietās esošo bīstamo vielu saistīto risku novēršanas pasākumiem saņem SIA „”Ventspils nafta” termināls” (30.10.2018)

Labas prakses balva «Zelta ķivere» piektdien (26. oktobrī) svinīgā ceremonijā pasniegta SIA „”Ventspils nafta” termināls” – uzņēmumam, kurš jau daudzus gadus īsteno dažādus darba aizsardzības pasākumus, lai pasargātu savus darbiniekus no bīstamo vielu iedarbības. Labas prakses konkurss tika rīkots Eiropas kampaņas “Turi grožos bīstamās vielas” ietvaros, un viens no tās mērķiem bija dalīties ar praktiskiem padomiem, lai citi uzņēmumi var smelties idejas un pārņemt labo praksi, tādējādi pasargājot pēc iespējas vairāk darbinieku.

Ātrāk, lētāk, tiešsaistē. Bezmaksas digitālais rīks palīdz mazajiem uzņēmējiem strādāt drošāk (18.09.2018)

Pētījums: mazie uzņēmēji nedomā par darba vides riskiem. Risku novērtēšana esot dārga, sarežģīta un uz tiem neattiecas

Lai samazinātu ķīmisko vielu iedarbību uz darbinieku veselību, visā Eiropas Savienībā atklāj kampaņu „Turi grožos bīstamās vielas” (25.04.2018)

Latvijā aptuveni 39% uzņēmumu ikdienā izmanto dažādas bīstamas vielas un maisījumus, kas nevērīgas darbības rezultātā var apdraudēt darbinieku drošību un veselību. Lai uzlabotu darba devēju un darbinieku izpratni par bīstamo vielu ietekmi un tās novēršanu darba vietās gan Eiropas Savienībā, gan Latvijā uzsāk kampaņu „Turi grožos bīstamās vielas”.

Partnerība un Valsts darba inspekcija vienojas par sadarbību darba aizsardzības jomā (29.03.2018)

Ņemot vērā, ka šogad ir gaidāms būvniecības apjoma pieaugums un līdz ar to arī lielāks nodarbināto skaits būvlaukumos, ir nepieciešami preventīvi izglītojoši pasākumi par darba aizsardzību nozarē. To tikšanās laikā ar Valsts darba inspekcijas (VDI) direktoru Renāru Lūsi uzsvēra Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

Valsts darba inspekcija pievienojas ceļu satiksmes drošības kampaņai “Apstājies, pirms atslēdzies!” un aicina samazināt slodzi darba vidē, kas var radīt pārmērīgu nogurumu (14.03.2018)

Valsts darba inspekcija (turpmāk VDI) aicina gan darba devējus, gan darbiniekus izvērtēt slodzes samazināšanu un darba organizācijas uzlabošanu tā, lai nebūtu jāstrādā ārpus noteiktā darba laika. Pārslodze var novest pie hroniska miega trūkuma, kas var izraisīt ne tikai aizmigšanu pie auto stūres, bet arī tieši ietekmē paveikto darbu un tā kvalitāti, kā arī ir sekas nelaimes gadījumiem darba vietā.

Valsts darba inspekcija pārbaudīs kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumus (02.02.2018)

Valsts darba inspekcija (turpmāk – VDI) š.g. 5.februārī uzsāks tematisko pārbaudi kokapstrādes un mēbeļu ražošanas uzņēmumos. Aizvadītajā gadā situācija kokapstrādē darba aizsardzības jomā ir būtiski pasliktinājusies. Par to liecina gan smago nelaimes gadījumu darbā skaita pieaugums, gan to gadījumu skaits, kad apturēts nedrošs darba aprīkojums. Lai pārbaudītu darba aprīkojuma atbilstību normatīvo aktu prasībām, nodarbināto instruēšanu un apmācību par drošiem darba paņēmieniem, VDI īstenos tematisko pārbaudi kokapstrādē ar mērķi mazināt nelaimes gadījumos darbā cietušo skaitu.

Darba devējiem būs pieejami dati par nelaimes gadījumā darbā cietušu darbinieku veselības stāvokli (15.12.2017)

Darba devējiem, kuru darbinieki cietuši nelaimes gadījumā darbā, būs tiesības bez darbinieka piekrišanas saņemt informāciju par viņa veselības stāvokli. To paredz grozījumi Pacientu tiesību likumā, kas ceturtdien, 14.decembrī, trešajā galīgajā lasījumā pieņemti Saeimā.

Labas prakses balvu “Zelta ķivere” par darbinieku atgriešanos darbā veicinošiem pasākumiem saņem AS Rīgas siltums (06.11.2017)

Labas prakses balva «Zelta ķivere» piektdien svinīgā ceremonijā pasniegta AS Rīgas siltums, kurš mērķtiecīgi atbalsta un ar dažādām aktivitātēm rūpējas, lai darbinieki, kas ir atradušies ilgstošā prombūtnē, veiksmīgi atgrieztos darba tirgū un būtu motivēti strādāt šajā uzņēmumā.

Lauksaimniecības uzņēmumu pārbaudes sāksies 4.septembrī (21.07.2017)

Valsts darba inspekcija (turpmāk – Darba inspekcija) informē, ka 2017. gada 4. septembrī uzsāks tematisko pārbaudi augkopības un lopkopības nozares uzņēmumos par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu. Tās laikā plānots pārbaudīt vismaz 150 uzņēmumus visā Latvijā

Izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē strādājošos aicina būt vērīgiem (28.05.2017)

Analizējot Valsts darba inspekcijas (VDI) rīcībā esošos statistikas datus un nodarbinātības tendences kopumā, secināms, ka izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozare (HORECA) nereģistrētās nodarbinātības un nelaimes gadījumu iespējamības aspektā ir viena no riska nozarēm Latvijā, tāpēc nozarē strādājošie aicināti pastiprinātu uzmanību pievērst gan darba līgumu esamībai, gan darba aizsardzības prasību ievērošanai uzņēmumā u.c. Šis jautājums kļūst īpaši aktuāls vasaras mēnešos, jo nozarei raksturīgs sezonāls darbinieku skaita pieaugums.

Valsts darba inspekcija pārbaudīs būvniecības uzņēmumus (22.05.2017)

Valsts darba inspekcija (VDI) ar š.g. 22. maiju uzsāk tematisko pārbaudi būvniecības uzņēmumos par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu, kuras galvenais mērķis ir nelaimes gadījumos darbā cietušo skaita mazināšana. Pārbaude norisināsies visā Latvijā un ilgs līdz pat aktīvās būvniecības sezonas beigām.

REACH un CLP palīdzības dienests aicina uzņēmumus apmeklēt bezmaksas semināru “Ievads maisījumu pārklasificēšanā un pārmarķēšanā saskaņā ar CLP regulu” (04.04.2017)

Saskaņā ar CLP regulas (EK) Nr. 1272/2008 61. panta 4. punktu maisījumiem, kas klasificēti, marķēti un iepakoti saskaņā ar Direktīvu 1999/45/EEK (DPD), un laisti tirgū jau pirms 2015. gada 1. jūnija, drīkst atrasties tirgū ar šo marķējumu līdz 2017. gada 1. jūnijam. Ņemot vērā, ka termiņš tuvojas beigām, REACH un CLP palīdzības dienests aicina tos uzņēmumus, kas vēl nav veikuši maisījumu pārmarķēšanu, to darīt nekavējoties, lai pēc šā gada 1. jūnija Latvijas tirgū laistie maisījumi būtu atbilstoši CLP regulas prasībām.

LVĢMC aicinājums uzņēmumiem: palieciet tirgū, reģistrējiet ķīmiskās vielas! (21.02.2017)

Ja uzņēmums ražo vai importē ķīmiskās vielas, tad tās ir jāreģistrē saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktu ķīmisko vielu jomā (REACH regula). Provizoriskā reģistrācija jāveic līdz 2017. gada 31. maijam, un tā ir bez maksas.

Negadījumi darba vietās notiek katru dienu (12.10.2016)

Negadījumi darba vietās nav mīts, tā ir realitāte – Latvijā katru dienu tiek konstatēti vismaz četri gadījumi, kad darbinieks guvis darba traumu, liecina Valsts darba inspekcijas (VDI) statistikas dati. Arī apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati apstiprina šo tendenci – katru nedēļu tiek saņemti vairāki atlīdzību pieteikumi par traumām, kas gūtas darba vietā.